Vertrouwenscontactpersoon

Grensoverschrijdend gedrag

Voor een veilig sportklimaat

Elke sporter kan te maken krijgen met vormen van grensoverschrijdend gedrag. Dit kan emoties en vragen oproepen, zelfs als je er zelf geen slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. Als je iets meemaakt dat naar jouw idee niet door de beugel kan, is het belangrijk om erover te praten en/of het te melden.
 

Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan we het volgende:
 

Grensoverschrijdend gedrag in de sport is elke vorm van gedrag of toenadering, zowel verbaal, non-verbaal, digitaal als fysiek, die aan de volgende criteria voldoet:

  • Het wordt ervaren als gedwongen en/of ongewenst door de persoon die het ondergaat.
  • Het heeft als doel of gevolg de waardigheid van de persoon aan te tasten.
  • Het vindt plaats onder omstandigheden die direct verband houden met het beoefenen van de sport waar de spelregels/reglementen niet in voorzien.

Hieronder vallen specifiek bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende, sociaal onveilige of kwetsende situaties, waaronder ook seksueel misbruik, pesten, bedreiging, discriminatie, mishandeling en belediging vallen.* Als je met zo'n situatie te maken krijgt, kun je het volgende doen:
 

Vertrouwenscontactpersoon TURNZ (VCP)

Bij TURNZ is Jet Geerdink aangesteld als vertrouwenscontactpersoon (VCP). Zij is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft over of te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag. Jouw vraag of gesprek wordt altijd vertrouwelijk behandeld. Je kunt Jet bereiken via 06-13625507 of vertrouwenscontactpersoon@turnz.nl.
 

Vertrouwenscontactpersoon KNGU

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) heeft ook een vertrouwenscontactpersoon. Haar naam is Henriët van der Weg. Je kunt haar mailen op vanderweg@kngu.nl of bellen op 055.505.8735 (maandag t/m vrijdag). Jouw vraag of gesprek wordt altijd vertrouwelijk behandeld.
 

Centrum Veilige Sport en Speak Up en Fier

Als je met jouw vraag niet terecht kunt of wilt bij de VCP van TURNZ of de KNGU, kun je ook contact opnemen met het Centrum Veilige Sport van het NOC*NSF. Deze afdeling biedt twee mogelijkheden om anoniem hulp te vragen, namelijk via Speak Up en Fier. Alle mogelijkheden om contact op te nemen met het Centrum Veilige Sport vind je hier.
 

Hier vind je een toelichting op de KNGU-meldcode voor grensoverschrijdend gedrag, waarin de verschillende meldniveaus, actoren en stappen worden toegelicht: Link naar de KNGU-meldcode
 

Deze definitie is geformuleerd door www.CentrumVeiligeSport.nl van NOCNSF.

Terug naar boven