Olympische meerkampfinale dames groot succes

Met een top 10 notering voor Eythora die als negende eindigde en Lieke die zich zo goed herstelt na een val van balk, in het begin tijdens de eerste ronde, en twintigste wordt.

Lieke moet ook nog als eerste op balk beginnen en meteen een val incasseren. Ze herstelt zich echter prima en turnt de oefening verder vlot door. Eythora begint op brug maar we zijn op dat moment totaal verstoken van beelden. Op TV wordt overgeschakeld naar wielrennen op de baan terwijl de server van de NOS eruit ligt. Gelukkig hebben we de Belgische zender die turnen volledig uitzendt. We hebben intussen begrepen dat Eythora 14.200 op brug heeft gescoord. Daarna zijn we gelukkig weer in de lucht en in beeld.

Show stelen
Op vloer stelen we de show. Wat een prachtige oefeningen en wat een prachtige choreografie.
Alom ontvangt het Nederlandse team bewondering voor de elegantie en het thema van de vloeroefeningen. En Eythora en Lieke, die zich prachtig herstelt van de val op de balk, turnen de vloer fantastisch.

Na de derde ronde lijkt de top 3 al wel duidelijk. Deze finale is niet zo spannend als bij de mannen. Biles overheerst duidelijk, maar zilver en brons is nog even de vraag. Mustafina staat op nummer twee maar Raisman op nog geen tiende punt als derde. Er kan dus nog omgewisseld worden. Eythora staat op dat moment op de twaalfde plaats en Lieke noteert de drieëntwintigste.

In de laatste ronde schiet Eythora omhoog dankzij een prachtige sprong, naar de negende klassering. Lieke maakt de fout aan het begin met een prachtige brugoefening aan het eind, goed. Ze stijgt naar de twintigste plaats. Wat heeft ze zich goed hersteld. Heel knap hoe ze direct kon omschakelen na haar balkoefening. Eythora turnde een weergaloze wedstrijd. Geen fouten gemaakt en weer historie geschreven, want “Het doel is hiermee gehaald” was de slotconclusie van het damesTeamNL. “De 12e klassering van Céline tijdens de Spelen in Londen is overtroffen met de 9e plaats van Eythora.”

En teammanager Hans Gootjes verwoordde wat wij allemaal voelen: “OrangElegance in optima forma. Pure promotie voor de turnsport.”

Scores
Eythora 57.632 - 9e plaats
Brug 14.200
Balk 14.066
Vloer 14.533
Sprong 14.833

Lieke 55.865 - 20e plaats
Balk 13.066
Vloer 14.133
Sprong 14.066
Brug 14.600

De top 3:
1. Simone Biles (USA) 62.198
2. Alexandra Raisman (USA) 60.098
3. Aliya Mustafina (RUS) 58.665

Foto: Thomas Schreyer.

(bron: KNGU)